Det är inte gratis att dra igång ett företag. Men det behöver heller inte bli dyrt. Det hela beror på vad du ska tillverka och hur. Ett vanligt misstag är att slå på stort alldeles för tidigt. Då kan det bli mycket dyrt att starta ab. Samtidigt så går det ju inte att spara pengar på nödvändig utrustning. Om du ska erbjuda formsprutning så måste du kanske satsa på lite bättre maskiner för att bli konkurrenskraftig och få fler uppdrag.

Starta ab i rätt skala

Något som är ett gott tips för alla som vill starta ab är att starta i rätt skala. Visst kan du ha stora planer för framtiden, men det är inte så dumt att börja med mindre lokaler och färre maskiner. Om du kan tillverka själv och inte behöver anställa många från start så kan det också vara klokt. Då verksamheten växer så kan du utveckla med fler personer på verkstadsgolvet och fler formsprutningsmaskiner.

Investeringar för utveckling

Du kan alltså starta med en mindre investering och sedan se på möjligheter att göra mer. Det går till exempel att ta företagslån för utveckling. När du har jobbat ett tag med din verksamhet så ser du ju om din affärsplan håller. Om den gör det så kan du bygga på. Då blir det dyrare men du kommer också att vara säkrare på att det hela kommer att löna sig.

Från start så är det klokare att enbart göra nödvändiga investeringar. Dessa kommer du att vara medveten om när du har en affärsplan som är korrekt. Den ska du utveckla tillsammans med en person som förstår sig på företagande och helst också på plastbranschen.

Kostnader för färdiga bolag

Det går att köpa ett färdigt bolag. Det kallas för lagerbolag och är inte särskilt dyrt. Men frågan är om du kommer att behöva denna tjänst. Lagerbolagen är till för att du ska komma igång snabbare. Det kan löna sig om du redan nu har möjlighet att sälja produkter och kanske fungera som legooperatör till andra industriföretag.

Ett lagerbolag kan vara värt kostnaden. Men det beror helt och håller på din specifika situation. Om du väljer att köpa ditt bolag för att komma igång snabbare så ska du alltid välja en tjänst som är säker.

Billigt är inte alltid bra. Då det gäller färdiga bolag som du kan köpa så är det bättre att betala lite mer för säkerheten att det rör sig om ett ab som aldrig har varit i drift. Det blir ändå inte mycket dyrare och så kan du lita på att köpet går snabbt.

7 aug 2018