Det kan ta tid att sälja bolag och det är inte så konstigt. Även om din verksamhet är inom ett aktivt område med många intressenter så är det inte säkert att du just nu kan hitta bästa köparen. Men om du redan har lagt ner själva verksamheten, sålt 3D-skrivare och gjort dig av med lokaler så kan försäljningen gå mycket snabbt. Då kan du sälja bolaget till en bolagsservice för snabbavveckling!

Sälja bolag till rätt köpare

Vem kommer att vara rätt köpare till ditt bolag? Det är en bra fråga som du förhoppningsvis snart har svar på. Det finns flera viktiga punkter att beakta om den som köper ska driva verksamheten vidare.

  • Köparen bör ha god kunskap om plastverktyg eller annan produktionsteknik
  • Det ska finnas ett verkligt intresse
  • Köparen bör ha tankar om utveckling
  • Köparen ska vara en stabil person eller stabilt bolag

Det kan kännas lite problematiskt att sälja företaget till en person som du inte känner. Det är också därför som många börjar med att se på möjliga köpare som finns i och omkring verksamheten.

Sök på rätt ställe

Börja med att se på möjliga intressenter i din närhet. Kanske finns det någon som har jobbat med dig länge som skulle vilja ta över. Det här kan bli en trygg affär. Då den som köper kan mycket om verksamheten så hjälper det.

Det betyder ju inte att köparen måste fortsätta i samma hjulspår. Men du vet att det här är en person som redan har god inblick i företagets processer. Kanske är det till och med en kund. En kund som vill utvidga och erbjuda fler tjänster.

Om det inte finns en köpare på företaget eller bland bekanta så går det alltid att söka i olika forum. Men det här kan ta tid. Det gäller att ha tålamod. Bättre att vänta lite längre på rätt köpare än att sälja till helt fel person.

Då du vill likvidera

När företaget ska läggas ner så går det att sälja det till ett bolag som erbjuder den här typen av tjänster. Snabbavveckling är mycket populärt. Den som avvecklar åt andra behöver inte kunna något om plastverktyg eller formsprutning. Företaget ska ju läggas ner.

Du kan alltså sälja bolag till en tjänst som kan avvecklingar. Då får du genast ut pengarna för bolaget och det hela är för din del klart. Bolaget som köper kommer att starta likvidationen så snart som de äger aktiebolaget. Det här kan ta många månaders tid men det är inget du behöver funderar på om de jobbar på ett seriöst och korrekt sätt.

24 aug 2019