Metoden ses som den främsta och det är inte konstigt. Med formsprutning så går det snabbt att få fram plastdelar och produkter av hög kvalitet. Metoden används för så många olika saker. Man kan tillverka plastverktyg, delar till bilar, leksaker, vattenflaskor och burkar med formsprutningen.

Mycket av det som du använder dig av i vardagen har tillverkats i en formsprutningsmaskin. Formsprutningsprocessen är idealiskt då man ska skapa många exemplar som måste vara identiska. Det att man kan vara så flexibel med den form man vill ha på plastdelen är något som har lett till snabbare utveckling av plastindustrin. Gränserna tänjs och det går att göra så mycket mer i plast.

Formsprutning steg för steg

När man ska tillverka en del med formsprutning så skapar man en form som den ska gjutas i. Formen består av två delar som liksom pressas ihop. Men innan man kan börja bearbeta plasten på detta vis så måste den smältas ner till en massa. Man kan använda sig av masterbatch granulat och det går också att blanda i fillers som ger plasten en specifik karaktär.

Plasten kommer att hettas upp tills den är rinnande och så skickas den in i formen där den kommer att pressas så att formens detaljer blir synliga i plasten. Många gånger så kan man se var plasten skickades in i formen. Där blir det nämligen en liten punkt som avslöjar att det är just formsprutning som har använts.

Ibland så kan man faktiskt också se att formen har haft två delar då det kan skapas en linje om de inte har passat ihop perfekt. När plasten stelnar i formen så antar den rätt design och när den sedan tas ut så är delen eller produkten i stort sett klar.

Snabb produktion är en fördel

I och med att formsprutningen går så snabbt så kan man på kort tid bli klar med många delar och produkter. Då går det att hålla tajta deadlines utan att dra ner på kvalitet. Det är sällan som man behöver göra något efter själva formsprutningen.

Eventuellt så kan det vara så att det krävs montering. Den kan utföras på samma verkstad som tog hand om formsprutningen eller skickas vidare till en duktig legooperatör. Snabbheten ger stora volymer på kort tid och drar ner på kostnaden för produktionen.

Komplicerade former är möjliga

Något som är en mycket stor fördel med formsprutningen är att det går att tillverka mycket komplicerade former. Dessutom så kan man ställa höga krav på detaljer som ska finnas med på de delar som tas fram. Allting planeras från start och det går att lita på att de färdiga komponenterna ser ut och fungerar så som det är tänkt.

19 feb 2019