När väderprognoserna om kalla vindar, regn och snö kommer så vet man att det är dags att se över däcken. Även om man valde att förvara förra årets vinterdäck i källaren så kanske man inte lade märke till deras tillstånd. Om vinterdäck mönsterdjup inte ligger på den nivå som vår lag om vinterdäck, vinterdäckslagen, kräver så kan man inte fortsätta att köra med däcken. Så innan man packar däcken i bilen för att ta sig till däckverkstaden så bör man ta en titt på om de verkligen är körbara. Om inte så blir det dags för nya och då kan man passa på att skaffa något som ger riktigt fina köregenskaper och säker körning.


Nya vinterdäck eller begagnat

Till att börja med så kan man ju fundera på om man vill köpa begagnat eller nytt. Om man finner bra däck via en annons och sparar pengar på detta så kan det ju vara det värt men då ska man komma ihåg att man inte får garantier för däcken. Köper man från en svensk däckhandlare och väljer ett bra märke så kan det öka säkerheten vad gäller däckens kvalitet. Det här är ett köp som man inte ska stressa fram. Om man reda har nått vinterdäck datum så kan det vara klokt att helt enkelt satsa på nya däck hellre än att åka omkring och se på privatpersoners avlagda.

Bästa märket

Oavsett om man väljer dubbdäck eller friktionsdäck så kan man ta reda på en hel del om däckmärken via vinterdäck test. Det här är test som sajter och tidningar utför och som talar om saker som:

  • Det väggrepp däcken ger
  • Hur bränslesnåla de är
  • Bromssträcka
  • Bullernivå


Man kan också fråga hos däckverkstaden för att komma fram till vilket märke och vilken modell som rekommenderas. Det är svårt att komma ifrån det att folk alltid har åsikter och intresse av att rekommendera ett visst däck, men om man läser tester och rådfrågar professionella så kommer man för det mesta fram till ett bra val.


Dubbar eller friktionsdäck

Dubbar är riktigt bra då det är vått och samtidigt isigt. Det här är ju något som kan ske över hela Sverige. Man behöver inte ha dåligt samvete för att dubbar river upp vägbanan. Svenska vägar är gjorda för att klara av detta med extra mycket sten i asfalten för att göra den slitstark. Det finns friktionsdäck som kan anses vara minst lika bra som dubbdäcken i normala väderförhållanden och om det blir en torr vinter. Om man vill ha billiga vinterdäck så kan det vara klokt att satsa på ett känt märke som reas ut hellre än att chansa på att det kommer att fungera med lägre kvalitet för att vinterns väder spås bli milt.

17 okt 2015