När delar och produkter ska massproduceras så är formsprutning av plast ett väldigt bra val. Det är få andra metoder som slår effektiviteten som formsprutningen ger. När ett företag är ute efter att utveckla produktionen så finns det mycket att beakta. Kostnaden är den främsta punkten och den är också ett av de främsta skälen till att välja formsprutningen.

Formsprutning av plast i egen regi

Många gånger så är det ju så att ett företag som tillverkar verktyg av plast kan utveckla med fler tillverkningsmetoder. Idag så är det svårt att hitta ett seriöst plasttillverkningsföretag som inte jobbar med formsprutning av plast. Om de inte har formsprutningen i egen regi så erbjuder de garanterat tjänsten med hjälp av legoformsprutning.

Legoformsprutningen innebär spetskompetens och de allra senaste maskinerna. Det här är effektiv plastproduktion som sänker kostnaderna och leder till riktigt fina resultat. Metoden är fantastisk och den bjuder på många möjligheter som du kanske inte är medveten om.

Det börjar med en ritning och prototyp

Innan produktionen av plastprodukter med formsprutning kan komma igång så börjar formsprutningsfirman med att skapa ett slags diagram. Det kanske finns en prototyp att jobba med. En färdig modell eller en ritning av delen som ska tillverkas används för att få till datordesignen som formsprutningsmaskinen ska matas med.

Man använder sig av särskild mjukvara för att se till att det som ska tillverkas kan kommuniceras på rätt sätt till maskinen. Under den här delen av tillverkningsprocessen så kan man justera. Det går att göra ändringar för att få en riktigt fin slutprodukt. Kanske skapar man en ny prototyp för att säkra att delen kommer att passa in i sitt sammanhang som tänkt.

När designen är redo så kan man skapa en form där flytande het plast ska formas. Med en enda form så kan man skapa hundratals delar på under en timmes tid. För stora volymer så är metoden mycket kostnadseffektiv. Man får ju dessutom exakta exemplar. Det är en stor fördel.

Moderna formsprutningsmaskiner

Moderna maskiner för formsprutning av plast är gjorda för snabb och precis produktion. I maskinen så kommer plastgranulat att smältas ner och sedan skickas till formen. I formen så får plasten stelna till.

Man väljer den typ av plast som lämpar sig bäst för projektet. Färgen finns redan i blandningen så man måste inte ytbehandla delen då den är klar. Leksaker kräver en typ av plast medan man kan använda andra varianter för delar som ska ingå i industriprojekt eller som kanske ska bli till hushållsobjekt. Maskinen kan upprepa processen om och om igen med samma form.

Mycket kostnadseffektivt

Formsprutning av plast är en väldigt kostnadseffektiv tillverkningsmetod. Samma form räcker länge och det är inte dyrt att skapa en prototyp på detta vis. Därmed så är metoden väl lämpad för olika ändamål. Många företag kan dra stor nytta av den men det är förstås viktigt att vända sig till en plasttillverkare som jobbar på ett modernt och effektivt sätt.

25 apr 2019